Visages, Villages

wegens succes geprolongeerd

Lieve en creatieve documentaire in de vorm van een roadmovie over een bijzonder project van de 88-jarige filmmaakster Agnès Varda en de 33-jarige fotograaf JR. Ze trekken door Frankrijk en verzamelen verhalen en beelden die ze enorm uitvergroot op de meest uiteenlopende plekken plakken zodat ze niet vergeten worden. Mooi.

12 Angst


Koop nu een kaartje

Het oog van Agnès Varda (88) ziet dingen waar de meeste mensen achteloos aan voorbijlopen, zoals verschrompelde hartvormige aardappels. Ze verstaat de kunst om kleine maar veelzeggende observaties op liefdevolle toon te verwoorden. Maar deze onvermoeibare beeldensprokkelaar is, zo leren we uit Visages villages, steeds waziger gaan zien en heeft er nu gelukkig een tweede paar ogen bij: dat van de 33-jarige fotograaf JR. Samen rijden ze in een bestelbusje in de vorm van een reusachtig fototoestel door Franse dorpen, waar ze portretten van bewoners maken. Dat lijkt een bescheiden ambitie (‘We maken samen beelden maar dan anders’), maar ze hebben een lumineus idee: de portretten worden opgeblazen tot reusachtige zwart-wit posters die JR eigenhandig op de muren van hun huizen of werkplekken plakt. Je ziet de structuur van de grove muren door de foto’s heen, maar juist die uitvergroting werkt wonderbaarlijk goed.

Visages villages is net als Varda’s eerdere films weer een vat vol vondsten die schitterende beelden opleveren. Het allermooiste beeld is dat van Varda’s uitvergrote voeten en ogen die op een vrachttrein zijn geplakt. Juist die ogen die steeds minder goed in de verte zien, kunnen nu naar plekken gaan waar ze zelf nooit zullen komen.

Varda’s speelsheid valt perfect samen met JR’s energie. Varda is zoals altijd een verrukkelijke reisleidster, langs dorpen als Chérence, Bonnieux en het spookdorp Pirou-Plage, dat ze met hun komst weer even tot leven wekken. Met ontwapenende grapjes en onderlinge plagerijtjes weten Varda en JR de bewoners meestal snel te mobiliseren. Visages villages is een hartverwarmende en ontroerende roadmovie over de kracht van de verbeelding en vergankelijkheid.

 

Omdat we geen genoeg kunnen krijgen van Varda’s enthousiasme, draaien we ook een klassieker: haar autobiografische film Les plages d’Agnès (2008).