Volhynia (Poolse film)

Zondag 18 november

De film maakt deel uit van het programma 100 Jaar herwonnen Poolse onafhankelijkheid – Poolse geschiedenis in film.

De jonge Poolse Zosia moet van haar familie trouwen met een rijke weduwnaar. Dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Te midden van chaos en etnische spanningen probeert ze te overleven. Genuanceerd en aangrijpend historisch drama over de jarenlang verzwegen etnische zuivering in het grensgebied van Polen en Oekraïne.Koop nu een kaartje

In 1918, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, stond Polen na 123 jaar Pruisische, Oostenrijkse en Russische overheersing weer op de landkaart, en herwonnen de Polen hun onafhankelijkheid. Ter gelegenheid van 100 jaar autonomie stelde de Associatie van Poolse Filmmakers dit jaar een programma van zeven films samen waarin die voortdurende Poolse strijd voor zelfstandigheid, die ook na 1918 doorging, te zien is. Het programma wordt wereldwijd vertoond; Filmhuis Lumen maakte een keuze uit het aanbod.  

 

Volhynia speelt zich af in het gelijknamige gebied dat nu onderdeel uitmaakt van Oekraïne, maar in de voorbije eeuwen afwisselend werd overheerst door Poolse, Litouwse, Russische en andere machthebbers. In 1943 speelde er zich een grote, lang verzwegen tragedie af toen de uit diverse bevolkingsgroepen bestaande boerenbevolking overging tot een etnische zuivering waarvan vooral de Poolse minderheid het slachtoffer werd. 

De film beziet de gebeurtenissen van die tijd door de ogen van de jonge Poolse Zosia. Hoewel ze verliefd is op een jonge Oekraïner, wordt ze door haar familie in een huwelijk met een oudere rijke weduwnaar gedwongen. De uitbraak van WO II leidt tot chaos en etnische spanningen waarin Zosia moet zien te overleven.  

Regisseur Wojciech Smarzowski, recent in opspraak vanwege zijn nieuwste film over misstanden in de Poolse Rooms-Katholieke kerk, koos voor een genuanceerde aanpak en belicht van diverse kanten hoe het drama zich kon ontvouwen.