I, Tonya

Het waargebeurde verhaal van het Amerikaanse kunstschaatstalent Tonya Harding wordt met de juiste dosis humor en tragiek verteld. Actrice Margot Robbie schittert in de hoofdrol.

12 Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Wie herinnert zich Tonya Harding nog? In de jaren tachtig was zij een legende. Ze kwam in het nieuws door een van de grootste sportschandalen van de vorige eeuw.

Op het ijs met haar kunstschaatsen aan is Tonya Harding een natuurtalent. Niets lijkt haar selectie voor de Olympische Spelen in de weg te staan. Behalve dan haar afkomst – én haar moeder. Tonya is white trash, haar schaatspakjes zijn goedkoop en ordinair, haar gedrag en taalgebruik vulgair. De engelachtige Nancy Kerrigan is haar grootste concurrent. Wat als deze Nancy een ongeluk krijgt, vraagt Tonya zich af. Wat volgt zal een van de grootste schandalen in de sportwereld worden.

Regisseur Craig Gillespie (Lars and the Real Girl) maakt van dit waargebeurde verhaal een hilarische en aandoenlijke biopic, met de juiste dosis humor en tragiek verteld. In flashbacks en interviews met alle betrokkenen schetst hij een tragikomisch portret van de verguisde Harding. Margot Robbie kreeg een Oscarnominatie voor haar rol als Tonya, net als Allison Janney die indruk maakt als de bikkelharde moeder van Tonya.