Voorpremière - Movies that Matter: Beauty and the Dogs

MTM_Ontour_liggend

5 April 2018 (voorpremiere)

Tijdens een studentenfeest ontmoet Mariam, een jonge vrouw uit Tunesië, de mysterieuze Youssef. Als ze samen het feest verlaten, begint er een lange nachtmerrieachtige nacht waarin Mariam moet vechten voor haar rechten en waardigheid in een corrupt en vrouwonvriendelijk systeem.

Als gast aanwezig: Shirin Musa geboren in Pakistan en als baby naar Nederland gekomen.Koop nu een kaartje

We maken kennis met de Tunesische studente Mariam op een feestje, giebelend met haar vriendinnen. Ze ontmoet de knappe Youssef en samen vertrekken ze naar buiten. Dan maakt het verhaal een sprong in de tijd: we zien Mariam terug in totale paniek, met verwarde haren, op de vlucht voor iets. Wat is er gebeurd? Er begint een lange nachtmerrieachtige nacht waarin Mariam instanties afgaat om hulp te krijgen en om aangifte te doen van wat haar overkomen is, maar ze stuit steeds op muren van onwil en bureaucratie, en erger nog, op een ongelooflijke vrouwonvriendelijkheid en een ondoordringbaar corrupt systeem.

Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De vrouwelijke regisseur Kaouther Ben Hania uit forse kritiek op de Tunesische maatschappij, waarin alle formele zaken door mannen worden bestierd en alles blijkbaar vanuit een mannelijk gezichtspunt wordt bekeken.

In de scènes zitten vele details over de beperkingen voor vrouwen verstopt. Tegelijkertijd is het een spannend verhaal, waarvan je als kijker graag wilt weten hoe het afloopt. De bijzondere vormgeving van negen hoofdstukken, die steeds uit één lange vloeiende take bestaan, probeert het publiek als het ware mee te trekken in de strijd die Mariam voert voor haar rechten en waardigheid.

Te Gast: Shirin Musa is geboren in Pakistan en als baby naar Nederland gekomen. Haar persoonlijke ervaring en de ervaringen van vrouwen die zich tot haar wenden omdat ze zich in schrijnende situaties van ‘huwelijkse gevangenschap’ bevinden, is voor haar de aanleiding geweest om Femmes for Freedom op te richten, waarvan zij de directeur en de drijvende kracht is. Deze organisatie richt zich op politiek lobbywerk en het juridisch en praktische ondersteuning van slachtoffers van huwelijkse gevangenschap en andere vormen van huwelijkse onvrijheid.