Phantom Thread

Acteur Daniel Day-Lewis kruipt in de huid van Reynolds Woodcock, een succesvol couturier in het naoorlogs Londen van de jaren vijftig.  Zijn zorgvuldig vormgegeven leven raakt verstoord wanneer hij de jonge vrouw Alma ontmoet.

12 Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Regisseur Paul Thomas Anderson (bekend van Magnolia, The Master, Boogie Nights) werkt tien jaar na There Will Be Blood opnieuw samen met acteur Daniel Day-Lewis. Het zal zijn laatste rol zijn, Day-Lewis heeft zijn afscheid aangekondigd. Hij heeft voor deze film intensief samengewerkt met Anderson en veel invloed gehad op het scenario. Hij verdwijnt in zijn rol van modeontwerper Reynolds Woodcock, die in het Londen van de jaren vijftig samen met zijn zus het middelpunt vormt van House of Woodcock. De dames van stand, prinsessen en filmsterren komen aan huis om een gedistingeerde garderobe aan te schaffen.  Zus Cyril (Lesley Manville) is de steun en toeverlaat van Reynolds, zij zorgt minutieus dat zijn leven zonder onverwachte verstoringen op rolletjes loopt.

Maar dan ontmoet hij de jonge serveerster Alma (Vicky Krieps), die hij al snel in huis haalt als muze en model. Door haar eigengereidheid en zijn liefde voor haar raakt zijn zorgvuldig vormgegeven leven verstoord, waar zelfs zus Cyril geen invloed op heeft.

De fraaie aankleding, de zachte belichting, kalme cameravoering en romantische score (van Jonny Greenwood van Radiohead) contrasteren geregeld met de oplopende spanningen binnen de beklemmende driehoeksrelatie, waarin ieder elkaar de maat neemt.