The Shape of Water

Donker romantisch sprookje over de opbloeiende liefde tussen een stomme schoonmaakster en een vreemd, amfibie-achtig wezen. Deze fantasierijke magisch-realistische romance van regisseur Guillermo del Toro is genomineerd voor dertien Oscars.

16 Geweld Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

Elisa werkt als schoonmaakster in een geheim militair instituut, een verborgen en zwaar beveiligd overheidslaboratorium in de VS ten tijde van de Koude Oorlog, circa 1962. Elisa kan niet praten en voelt zich daardoor eenzaam. Wanneer er een amfibie-achtig wezen voor een geheim onderzoek wordt binnengehaald, ziet zij een wezen van vlees en bloed waarmee zij eenvoudig contact weet te maken – en zelfs verliefd op te worden.

Dat Del Toro een meesterlijke verhalenverteller is en een fascinatie heeft voor sprookjes en monsters, bewees hij al in zijn eerdere film Pan’s Labyrinth. Zijn nieuwste werk is een prachtig vormgegeven ode aan filmgenres als de zwijgende film, en een variant op de monsterklassieker uit 1954 Creature from the Black Lagoon.

De rol van Elisa schreef Del Toro speciaal voor de actrice Sally Hawkins. Andere namen in de cast zijn Michael Shannon, Octavia Spencer en Richard Jenkins. Componist Alexandre Desplat zorgde voor de score.

Op het festival in Venetië won de film de Gouden Leeuw, verder twee Golden Globes (Beste Regie en Beste Soundtrack) en nu zijn daar nog maar liefst dertien Oscarnominaties bij gekomen.