Vor der Morgenröte - Deutsches Kino

donderdag 21 september

Ambitieuze en visueel indrukwekkende biografische film over de Oostenrijkse schrijver en pacifist Stefan Zweig, die zich in 1934 op het hoogtepunt van zijn wereldwijde roem gedwongen zag in ballingschap te gaan, en in Zuid-Amerika wel gastvrijheid maar geen rust vond.Koop nu een kaartje

Vor der Morgenröte is een ambitieuze biografische film over de Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig, die in de eerste helft van de vorige eeuw overal in de wereld grote bekendheid genoot door zijn historische romans en biografieën, drama’s en novellen (Schachnovelle is waarschijnlijk zijn bekendste werk; Die Welt von Gestern inspireerde Wes Anderson tot zijn film The Grand Budapest Hotel). Zweig was een Joodse intellectueel, pacifist en groot voorstander van een verenigd Europa. De veranderingen na de Eerste Wereldoorlog en de opkomst van nationalistische bewegingen stemden hem tot diepe droefheid en leidden ertoe dat hij in 1934 op het toppunt van zijn roem zijn vaderland moest verlaten en in ballingschap ging leven.

Nu Europa opnieuw te maken heeft met nationale sentimenten en vluchtelingen, blijkt deze tweede speelfilm van de Duitse filmmaakster en actrice Maria Schrader zeer actueel. Ze beschrijft hierin episoden van Zweigs jaren in Noord- en Zuid-Amerika, waar de gastvrije ontvangst en grote erkenning die hem overal ten deel vielen zijn gevoelens van ontworteling, schuld en onmacht ten opzichte van degenen die in nazi-Duitsland achterbleven niet konden verdrijven. Zweigs innerlijke onrust wordt door hoofdrolspeler Josef Hader prachtig uitgebeeld en ook de andere acteurs, onder wie Fassbinder-ster Barbara Sukowa, zetten hun rollen overtuigend neer. Opmerkelijk is verder de indrukwekkend sobere, bijna documentaire fotografie van Ulrich Seidls vaste cameraman Wolfgang Thaler.