Wan Pipel

Maandag 20 mei 2019

Erfenis van de Gouden Eeuw

Eerste speelfilm (1976) uit de republiek Suriname over de vernederlandste student Roy die terugkeert naar zijn geboorteland en valt voor de Surinaamse Rubia. Maatschappijkritisch en persoonlijk drama van Pim de la Parra over de vraag wat het betekent Surinamer te zijn.

Mogelijk schadelijk tot 12 jaar Geweld


Koop nu een kaartje

Het peperdure Wan Pipel van Pim de la Parra was in 1976 de eerste speelfilm van de nieuwe republiek Suriname. Het productiebedrijf $corpio Films dat De la Parra met Wim Verstappen had, ging eraan ten onder en een berooide, teleurgestelde De la Parra zei Nederland (tijdelijk) vaarwel.

Ook in de film draait het om onbegrip en afwijzing, om conflicten en cultuurverschillen. Maar de film gaat ook over een nieuw begin voor jonge mensen. Wanneer de vernederlandste Surinaamse student Roy (Borger Breeveld) het multi-etnische Paramaribo bezoekt, worstelt zijn Surinaamse ziel zich naar boven, met steun van Rubia, een mooie en onafhankelijke Surinaamse. Wanhopig proberen hun ouders en Roys Nederlandse vriendin (Willeke van Ammelrooy) het tij te keren, culminerend in een tocht diep in de binnenlanden. Wan Pipel is een oprechte film, een maatschappijkritische én persoonlijke zoektocht naar wat het betekent Surinamer te zijn.