Warsaw 44 (Poolse film)

Zondag 18 november

De film maakt deel uit van het programma 100 Jaar herwonnen Poolse onafhankelijkheid – Poolse geschiedenis in film.

Aangrijpende en visueel overdonderende film over jeugd, liefde en moed van jonge Polen die tijdens de Duitse bezetting volwassen worden. De jonge Stefan sluit zich aan bij het verzet in een poging om Warschau van de nazi’s te bevrijden voordat de Russen de stad bereiken.

12


Koop nu een kaartje

In 1918, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, stond het land Polen na 123 jaar Pruisische, Oostenrijkse en Russische overheersing weer op de landkaart, en herwonnen de Polen hun onafhankelijkheid. Ter gelegenheid van 100 jaar autonomie stelde de Associatie van Poolse Filmmakers dit jaar een programma van zeven films samen waarin die voortdurende Poolse strijd voor zelfstandigheid, die ook na 1918 doorging, te zien is. Het programma wordt wereldwijd vertoond; Filmhuis Lumen maakte een keuze uit het aanbod.  

 Warsaw 44 is een indrukwekkende film over jeugd, liefde en moed van jonge Polen die tijdens de Duitse bezetting volwassen worden. In de zomer van 1944 nadert het machtige Rode Leger de stad Warschau, die nog steeds wordt bezet door de nazi’s. Poolse rebellen, veelal dappere en idealistische jongeren met weinig vechtervaring, proberen de nazi’s te verdrijven voordat de Russen aankomen. 

Stefan zorgt voor zijn moeder en zijn jongere broertje omdat zijn vader, een officier in het Poolse leger, is omgekomen tijdens de invasie van Polen in 1939. Hij heeft zijn moeder beloofd zich niet in de strijd te mengen, maar ondertussen droomt hij ervan om zijn plicht te vervullen voor zijn vaderland. Uiteindelijk sluit hij zich toch aan bij het verzet. Samen met Kama, Góral, Rogal en Beksa vormt hij onder het commando van de charismatische Kobra een van de moedigste verzetsgroepen tijdens de Opstand van Warschau in 1944.  

Warsaw 44 is een van de duurste Poolse films ooit gemaakt, vooral door de visuele vormgeving en overdonderende special effects. De film trok maar liefst 1,7 miljoen bezoekers en werd om zijn realisme geprezen door getuigen die alles nog zelf hadden meegemaakt.