Welcome to Sodom (Movies that Matter)

MTM_Ontour_liggend

donderdag 14 februari 2019

In het Ghanese Accra worden op vuilstortplaats Sodom tonnen veelal elektronisch afval verwerkt door de allerarmsten. Een prachtig geschoten documentaire over werken, leven en dansen op een dampende afvalberg.Koop nu een kaartje

Een van de giftigste plekken ter wereld is de dampende vuilstortplaats Sodom in Agbogbloshie, Ghana, met ongeveer 250.000 ton aan elektronisch afval uit westerse landen. Zo’n 6000 mensen, onder wie veel jongeren, schrapen er hun schamele inkomen bijeen. Zij noemen de plek Sodom, naar de verdorven stad uit de Bijbel. Met hun voeten in de as, en onder de constante herrie van razend vuur, staccato gehamer, lawaaiige mensen en loeiend vee, werken, leven, eten en slapen ze. Deze documentaire in de serie Movies that Matter geeft ons een inkijkje in hun wereld, waar ook plaats blijkt te zijn voor plezier maken, dansen, zingen en sporten, en waar dromen worden gekoesterd. Het bestaan in Sodom biedt dit allerarmste deel van de bevolking een uitweg. Of is dat maar een droom? Hun dromen en gedachten vertellen ze ons zelf, met hun eigen stem en in hun eigen woorden. De achtergronden bij die verhalen imponeren door de kleuren en de sfeer. Zo raakt de kijker betrokken bij een wereld die ver van onze geïndustrialiseerde consumptiemaatschappij af staat, maar waar we hoe dan ook bij betrokken zijn. Onze eigen smartphone of computer komt er waarschijnlijk ook terecht: Welcome to Sodom.

gast: Isabella van der Gaag. Zij heeft drie maanden lang etnografisch onderzoek gedaan naar de omgang met e-waste in Noord-Ghana voor haar master Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie. Tijdens dit verblijf in Ghana heeft ze ook een bezoek gebracht aan Agbogbloshie.