Western Arabs

donderdag 13 juni 2019

Regisseur Omar Shargawi is geboren en getogen in Denemarken, maar blijft via zijn vader onlosmakelijk verbonden met de spanningen in het Midden-Oosten. Persoonlijke documentaire over een zoon die toenadering zoekt tot zijn vader en zijn eigen identiteit zoekt.

Mogelijk schadelijk tot 16 jaar Geweld Angst Grof taalgebruik


Koop nu een kaartje

De documentaire kweekt begrip voor wie opgroeit tussen verschillende culturen. De Deense Omar Shargawi wil zijn Palestijnse vader Munir beter begrijpen. In het huidige Denemarken wordt het agressieve karakter van de Palestijnse Munir veroordeeld. En hoewel Omars vader al lange tijd in Kopenhagen woont en is getrouwd met een Deense vrouw, is hij nog steeds niet helemaal geaard in de Deense maatschappij. Munirs traumatische ervaringen uit de oorlog zijn bovendien overgedragen op zijn zonen. Maar Omar wil niet zoals zijn vader worden en is, als vader van een dochter, bang om het gedrag van zijn vader over te nemen.

Twaalf jaar lang richtte Omar de camera op zichzelf, zijn vader en zijn vrienden en familie. Deze vaak rauwe en emotionele documentaire beelden worden gecombineerd met scènes uit fictiefilms van Omar. Om dichter tot zijn vader te komen, cast Omar zijn vader vaak in zijn fictiefilms. In de Shargawi familie worden problemen opgelost met agressie en geweld, en Omar regisseert actiefilms en thrillers. Terwijl hij met zijn vader werkt komen onderwerpen aan bod die thuis nooit werden besproken. Western Arabsis een onderzoek naar Omars moeizame relatie met zijn vader en de invloed die dat heeft op zijn eigen identiteit, waarbij niemand wordt gespaard. Shargawi’s eerdere films werden vertoond op vele internationale festivals, waaronder Sundance en Rotterdam, waar hij een Tiger won. Western Arabs beleefde haar wereldpremière op de Berlinale 2019.