Wildes Herz (Deutsches Kino)

woensdag 20 februari 2019

In samenwerking met:

dia                                           goethe

Duitsland Instituut Amsterdam        Goethe Instituut

Let op: éénmalig Deutsches Kino op woensdag, vanaf maart weer op de gebruikelijke donderdag

Met veel sympathie gedraaide muziekdocumentaire en biografie over de succesvolle Duitse punkband Feine Sahne Fischfilet en zanger Jan ‘Monchi’ Gorkow, die openlijk ageren tegen racisme, homofobie en rechts-extremisme en daarbij geen blad voor de mond nemen.

12


Koop nu een kaartje

In een klein dorpje in het weidse Mecklenburg ontstond onder invloed van de politieke veranderingen van de afgelopen decennia een muziekgroep die iets te zeggen heeft, en nog luid ook. Feine Sahne Fischfilet rondom frontman Jan ‘Monchi’ Gorkow is op dit moment een van de succesvolste Duitse punkbands en in de ogen van de staat, vanwege hun vermeend antiautoritaire uitingen, ‘de gevaarlijkste band van Vorpommern’. De band ageert openlijk tegen racisme, homofobie en rechts- extremisme, en Monchi neemt daarbij geen blad voor de mond.

De film, opgebouwd uit interviews, concertfragmenten en familievideo’s, laat Monchi en zijn band zien zoals ze zijn. In zijn jeugd was Monchi een fanatiek voetbalsupporter en hooligan, in zijn eigen woorden ‘een relschopper in zijn puurste vorm’. In een schoolbandje kon hij zijn agressie kwijt, wat zijn redding betekende. Zijn eerste songteksten noemt hij nu seksistisch, en toen hij zich realiseerde dat hun concerten ook neonazi’s en andere ‘Faschos’ aantrokken, besloot hij tot de huidige, consequent antifascistische koers.

De vooral als acteur bekende Charly Hübner (recent nog te zien in Magical Mystery), ook afkomstig uit Mecklenburg, volgde Monchi gedurende drie jaar voor zijn eerste lange film als regisseur en tekent hem met nauwelijks verholen sympathie als een strijdbaar mens, die je niet per se hoeft te waarderen, maar voor wie je na het zien van Wildes Herz wel respect en begrip kunt opbrengen.