Wolf and Sheep

donderdag 14 + zondag 17 september

Oude tradities, gebruiken en verhalen zijn nog springlevend in een kleine herdersgemeenschap in de bergen van Afghanistan. De belevenissen van de dorpskinderen leggen de verhoudingen binnen de gemeenschap bloot. Een oprecht, liefdevol portret met een vleugje mystiek.

12


Koop nu een kaartje

Oude tradities, gebruiken en verhalen zijn nog springlevend in een kleine herdersgemeenschap in de bergen van Afghanistan. De belevenissen van de dorpskinderen, met hun vriendschappen en pesterijen, werk en spelen, leggen de verhoudingen binnen de gemeenschap bloot. Een oprecht, liefdevol portret met een vleugje mystiek.

In het afgelegen Afghaanse dorp waar de elfjarige Sediqa en Qodrat wonen, lijkt de tijd stil te staan. Mannen en vrouwen hebben eigen taken en mengen niet. Die segregatie begint al op jonge leeftijd als meisjes geiten hoeden en jongens wolven verdrijven met steenslingers. Maar Sediqa, die wordt buitengesloten omdat haar grootmoeder behekst zou zijn door een slang, wil liever met de jongens meedoen. En Qodrat wordt door zijn leeftijdgenoten gehoond omdat zijn moeder hertrouwt als derde vrouw van een bejaarde. De twee outcasts vinden troost in elkaars gezelschap, totdat de roddelende goegemeente zich er weer mee bemoeit. Ondertussen werpt de mythische Kashmir Wolf – half beest, half schikgodin – haar schaduw over het dorp.

Het verhaal speelt vlak voordat de oorlog uitbreekt, iets dat handig is om te weten om het einde te kunnen waarderen. Kortom, een prachtige film uit een land waar weinig films vandaan komen. Niet voor niets prijswinnaar in Cannes.

Regisseur Shahrbanoo Sadat groeide op in een soortgelijk dorp. Ze brengt haar jeugd tot leven in een mix van etnografica en onderhuidse maatschappijkritiek, met een flinke dosis magisch realisme. Omdat de veiligheid in Afghanistan te wensen overliet, nam ze de film op in Tadzjikistan.