Yomeddine (Movies that Matter)(voorpremière)

MTM_Ontour_liggend

donderdag 14 maart 2019

Mooie roadmovie van debuterend regisseur. Een leprapatiënt verlaat samen met een jonge wees voor het eerst de leprakolonie in Egypte om op zoek te gaan naar hun families. Onderweg blijken er veel vooroordelen over lepra te zijn. Gastspreker: Piet Molenaar.Koop nu een kaartje

Een mooie roadmovie van debuterend regisseur Abu Bakr Shawky over een Egyptische leprapatiënt en een jonge wees die op zoek gaan naar hun familie in het zuiden van Egypte. Shawky heeft prima amateuracteurs gecast.

Het eerste wat we van Beshay (Rady Gamal) te zien krijgen zijn de knobbelige handen en vingers die in afval wroeten. De rotzooi die hij verzamelt verkoopt hij om van de opbrengst te leven. Wanneer zijn geestelijk zieke vrouw Ireny (Shoq Emara) overlijdt, besluit hij op zoek te gaan naar familie in de buurt van Luxor.

Als hij al een tijdje onderweg is, ontdekt Beshay zijn jonge vriend Obama (Ahmed Abdelhafiz) op de ezelskar. Het is dan al te laat om hem terug te sturen naar het weeshuis. Onderweg stuiten de twee op veel vijandelijkheid, vooral van onwetenden die denken dat lepra besmettelijk is. Gelukkig zijn er ook minder bijgelovigen en krijgen ze gezelschap van een trio outcasts, onder wie Hamed (Yasser el-Ayouti), een voormalige vrachtwagenchauffeur die zijn benen is kwijtgeraakt.

Yomeddine is Arabisch voor Dag des Oordeels. Daarbij gaan dieren rechtstreeks naar de hemel, en gaat het meer om het innerlijk dan om het uiterlijk.

Gastspreker: Piet Molenaar
Piet Molenaar is voorzitter van het bestuur van de Peerke Donders Stichting. Deze Stichting zet zich in Zuidoost-Azie in om naast de bestrijding van lepra ook de sociaal economische herintegratie van voormalig lepra patienten mogelijk te maken.