Veel vrijwilligers

Filmhuis Lumen kan alleen bestaan dankzij de inzet van heel veel vrijwilligers. De taken zijn verdeeld over verschillende groepen met uiteenlopende werkzaamheden. De verschillende groepen zijn regelmatig op zoek naar nieuwe medewerkers. Welke groepen dat zijn leest u hieronder. De vrijwilligers zorgen met veel enthousiasme en betrokkenheid voor alle praktische zaken en de sfeer die nodig zijn voor een tevreden bezoek. Veel werk want het gaat om ongeveer 40 voorstellingen per week en zo’n 300 filmtitels per jaar, deels in bijzondere festivals en thema-programma’s.

Bar en kassa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Elke dag verwelkomen  vrijwilligers van de ongeveer veertig mensen tellende Bar en Kassa-groep de bezoekers in Filmhuis Lumen. Kassamedewerkers verkopen uiteraard kaartjes, maar kunnen ook allerlei extra informatie over het filmprogramma geven. Welke films draaien er? Zit er een pauze in de voorstelling? In welke zaal draait de film? Kan ik al een kaartje kopen voor volgende week?
De vrijwilligers achter de bar zorgen voor, tijdens en na de film voor de consumpties. Koffie, thee, bier van de tap, bijzondere bieren en gedestilleerd uit binnen- en buitenland. Of iets fris, een sapje, dat kan ook. De bar beschikt over een breed assortiment. Warm aanbevolen: biologische limonade van Proviant, in de smaken citroen, appel en rabarber.
Tijdens de pauzes proberen de barmedewerkers iedereen zo snel mogelijk van dienst te zijn. Ze zorgen voor een aangename sfeer in de foyer met een mooi muziekje op de achtergrond. De barmedewerkers van Lumen staan tot ver buiten Delft bekend om hun toegankelijkheid. Een praatje maken kost niets!limo IMG_3433

De cabine

leadercountdownDe cabine, het heilige der heiligen van Lumen, is het domein van de operateurs. Ze doen hun werk in het schemerduister van de cabine, uit het zicht van het publiek. Alleen wanneer ze hun werk niet goed doen, merkt iedereen in de zaal het onmiddellijk. Daarom hecht Lumen veel waarde aan de opleiding van operateurs. Alle operateurs worden opgeleid door medewerkers van het filmhuis zelf, waarbij ze gedurende een periode van zo’n drie tot vier maanden regelmatig meelopen met een ervaren collega om de kneepjes van het vak te leren.
De operateurs scannen (of scheuren) tevens de kaartjes bij de ingang van de zalen en zij zetten – indien nodig – de kadderranden van het projectiescherm handmatig op de juiste plaats. Wat dat laatste betreft is Filmhuis Lumen volstrekt uniek!
Lumen beschikt over de allernieuwste, digitale projectieapparatuur. Voor de kenners: met een resolutie tot en met 4k. De operateurs en de apparatuur kunnen verder alle professionele filmformaten aan: 16, 35 en 70mm. De cabine is verboden gebied voor het publiek maar ach, wie eens een kijkje achter de schermen wil nemen kan altijd een operateur aanspreken. Kijken wat er dan gebeurt…

Automatisering

Om alle werkzaamheden en de informatievoorziening goed te laten lopen is een groep vrijwilligers actief met de automatisering van Filmhuis Lumen. Veel van hen zijn ook in hun dagelijkse studie of werk bezig met automatisering en vinden het leuk om in hun vrije tijd met hun ervaring op eigen manier een bijdrage te leveren aan alles wat er achter de schermen van het filmhuis gebeurt.

computers-and-technology

Funclub

funclubDe funclub stelt alles in het werk bijzondere voorstellingen en festivals extra leuk te maken. Vaak met speciale hapjes en drankjes, passend bij de gelegenheid,  soms zelfs met een complete maaltijd zoals tijdens de vermaarde brunch op Tweede Kerstdag. Voor een feestelijke, toepasselijke aankleding van de foyer draaien de leden van de funclub hun hand niet om. Voor onze medewerkers zelf organiseert de funclub regelmatig aardige evenementen, zoals besloten voorstellingen en uitstapjes naar filmhuizen elders in het land.

Publiciteit

rustgebiedVrijwilligers van Filmhuis Lumen stellen deze website samen. Net als de maandkrant, de digitale weekbrief, persberichten, flyers, ladders, posters en speciale programmakranten.  Het werk is verdeeld over verschillende groepen. Schrijftalent is altijd welkom. Foto’s en filmpjes die de website verrijken kunnen we eveneens gebruiken. Vormgevers die overweg kunnen met InDesign, illustrators, ontwerpers: kom maar op!

Programmagroep

groep-mensen

De programmagroep bestaat uit circa acht vrijwilligers, onder wie een vaste (part-time) programmeur. Samen bepalen we welke films Lumen vertoont. De programmeur  is verantwoordelijk voor premières, onderhoudt contacten met distributeurs en boekt de meeste films.

De leden van de programmagroep selecteren films, leggen contacten met (potentiële) gasten, organiseren festivals en overleggen met andere personen en organisaties  die samen met het filmhuis een programma willen organiseren. Ook maken wij de filmbeschrijvingen die in de maandkrant en op de website staan. Ben je geïnteresseerd in deze activiteiten, dan willen we graag kennis met je maken.

De programmagroep organiseert jaarlijks een flink aantal speciale voorstellingen in Lumen; festivals zoals het vermaarde Festiberico, filmreeksen zoals Deutsches Kino en Movies that Matter, filmvoorstellingen met live muziek en de klassiekers. Waar mogelijk zoekt de programmagroep naar mensen die op basis van hun expertise en betrokkenheid een film kunnen inleiden; deskundigen op velerlei gebied, regisseurs, producenten, acteurs en actrices.

De programmagroep vindt het altijd leuk samen met anderen bijzondere programma’s te organiseren. Wie daarvoor ideeën heeft moet vooral contact opnemen. Houd er daarbij echter rekening mee dat veel films niet (meer) te huur zijn voor vertoning in een filmtheater omdat de rechten verlopen zijn. Helaas kunnen wij daarom suggesties vaak niet honoreren. Ook is het belangrijk om te weten dat een deel van het programma circa twee maanden vooruit wordt samengesteld. Om voldoende organisatietijd te hebben is het handig tenminste zo’n vier à vijf maanden voor de datum van de activiteit contact met ons op te nemen.